Özgeçmişler
Ahmet Altay 1979 yılında Sinop’un Türkeli ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Türkeli’de tamamlayan Altay, 1998’de kazandığı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü’nden 2002 yılında mezun oldu. 2002 -2010 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı taşra teşkilatında Kütüphaneci olarak çalıştı. 2010 yılından 2018 yılına kadar Kırklareli Üniversitesi Pınarhiasar Meslek Yüksekokulunda öğretim görevlisi olarak görev yapan Ahmet Altay, 2015 yılında State University of Library Studies and Information Technologies’de hazırladığı “Bilgi Toplumuna Geçiş Sürecinde Türkiye’de ve Bulgaristan’da Halk Kütüphanesi Hizmetleri” başlıklı tez ile doktor ünvanını aldı. 2018 yılında Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’ne Dr. Öğretim Üyesi olarak göreve başlayan Altay, Aynı üniversitede 2021 yılında Doçent ünvanını aldı. Halen Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı ve Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanlığı görevlerini yürüten Ahmet Altay, evli ve iki çocuk babasıdır.
Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü mezunudur. Gazi Üniversitesi Kütüphanesi’nde uzman olarak çalışmıştır. Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora yapmış, 1998 yılında Yrd. Doçent, 2000 yılında Doçent ve 2005 yılında profesör olmuştur.
Yayımlanmış 25 kitabı ve 200’ü aşkın makalesi bulunmaktadır. Bazı bilimsel çalışmaları İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Kazakça, Azerice ve Çince’ye çevrilmiştir. Çeşitli uluslararası ve ulusal bilimsel dergilerin hakem kurulu üyesidir. Avrupa Birliği kapsamında uluslararası proje ve araştırmaların koordinatörlüklerini yapmıştır.
Türk Kütüphaneciler Derneği Başkan Yardımcılığı ve Türk Kütüphaneciliği dergisi editörlüğü, Bilgi Dünyası dergisi editör yardımcılığı ve her iki dergide de hakemlik görevlerini yürütmüştür. 2006-2017 yılları arasında Türkiye Halk Kütüphaneleri Bölge Seminerlerini gerçekleştirmiştir. 2015-2017 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Başkanlığını yürütmüştür. Okuma Kültürü Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı yapmıştır.
Halen, Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğretim üyesidir ve kültür, iletişim, etik, sosyoloji, Anadolu uygarlıkları, bilgi toplumu, bilgi politikası, dijitalleştirme, düşünce özgürlüğü, halk kütüphaneleri ve okuma kültürü konularında ders ve araştırmalarını sürdürmektedir.